Frida: Ofrivilligt sex

Hej pojkar och flickor!

 

I dag kunde man läsa i Sundsvalls tidning om ett lagändringsförslag gällande sexbrott som sexualbrotts utredningen lagt fram . Förslaget är att man vill göra det olagligt att ha sex med någon som inte samtyckt till samlaget.

 

Många är positiva till förslaget, men det finns dom som är kritiska. Så här står det i Sundsvalls tidning:

 

”Problemet anses vara de höga kraven för det subjektiva uppsåtet, det vill säga om mannen i samband med gärningen förstod att kvinnan sade nej eller inte.”

 

När jag läste detta så började det brinna i huvudet på mig. Om man våldtar någon så är det väl självklart att personen man våldtar inte vill det. Annars är det inte våldtäkt. Är man så korkad som man att man inte förstår ett nej så borde man väl märka skillnad på kroppsspråket. Eller är det så att män överlag går runt och tror att alla kvinnor runtomkring bara går och väntar på att bli påhoppade?

 

Sen undrar jag hur många kvinnor det är som ligger stela som pinnar av skräck och gråter när de har sex med någon som de vill ha sex med?

 

Just nu finns begreppet ”hjälplöst tillstånd”. Men det innebär att kvinnan i princip måste vara medvetslös för att det ska gälla. Men hur sjukt är inte det? Under en våldtäkt blir man utsatt för våld och hot. Hur kan man kräva att en kvinna ska kunna göra motstånd i en situation där hennes liv kan vara i fara? Det är ju lika korkat som att kräva att någon som blir rånad ska säga nej och kämpa emot. En våldtäkt är en våldshandling! Frågar man någon som blivit misshandlad om de verkligen sa nej innan, eller om de kämpade emot? Någon som blivit överfallen och rånad blir inte utsatt för frågor i rätten om vad han eller hon hade på sig för kläder. Det är ingen som tycker att det är dumt att gå ensam och full genom stan i dyraste jackan med senaste mobilen i handen och att man har egen skuld i det som hände.

 

Såna här lagar bara osar dålig kvinnosyn i mina ögon och jag tycker att det är helt sjukt att vi inte har kommit längre i vårat jämställda land!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0